Nyúl

nyulA NYÚL kiváló és egészséges alapanyag. Sajnos az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor a fél ország nyulat tenyésztett, ma már ritkán, s magas áron juthatunk ehhez az egészséges és ízletes húshoz. A zsenge húsú süldő nyúl rántva, burgonyapürével, fejes salátával remek tavaszi étel. Paprikásnak, tűzdelve sültnek, vörösborban főzve, egészben és darabolva, sokféleképpen elkészíthető.

Nyúl comb
6 500 Ft./Kg
Nyúl lapocka
2 170 Ft./kg
Nyúl eleje
1 439 Ft./kg
Nyúl apró
5 000 Ft./kg.
Egész nyúl
4500 Ft/kg

A nyúlhús magas fehérjetartalma alacsony zsír-és koleszterintartalommal párosul, B-vitaminokban, vasban, ásványi anyagokban gazdag, a kalória viszont kevés benne. Könnyen emészthető, ezért diétában is ajánlott fogyasztani. Hozzájutni vagy tenyésztőtől, vagy pedig nagyobb áruházláncok hűtőpultjaiból lehet. Célszerű fiatal állatot választani, a nagy súlyú példányokból inkább leves, paprikás főzhető, a fiatal állat zsenge húsából azonban bármit érdemes elkészíteni. Nálunk az éves nyúlfogyasztás pár deka személyenként, a mediterrán térségben (Málta, Görögország) viszont gyakran az asztalra kerül.

Mivel a húsa gyakorlatilag zsírmentes, érdemes a készítéskor valamilyen szalonnafélét is felhasználni és nagyon jót tesz neki az alkohollal történő párolás.

nyulhus