Gyöngytyúk

gyöngytyúkA háziasított gyöngytyúk, a köznyelvben egyszerűen csak gyöngytyúk, a sisakos gyöngytyúk faj háziasított változata (fajtája), az egyetlen hagyományos házi baromfi, amely Afrikából származik.

A háziasított gyöngytyúk nagyon értékes, ízletes húsú baromfiféle. Hazai fajtáink a múlt század fő tenyésztési központjához, a Hortobágyhoz kötődnek, ahol ez a szabad természetű madár a helyigényét leginkább megtalálta. A magyar parlagi gyöngytyúk mellett, nevében is ide kapcsolódik a hortobágyi hibrid gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös is. A fiatal gyöngytyúk húsa zamatos, ízletes, zsenge, amiért gyöngycsibének is nevezik. A fácánhoz, fogolyhoz, csirkéhez hasonlóan készíthetjük. Ha idősebb, frikasszé lehet belőle, s általában is úgy járhatunk el vele, mint az öregebb tyúkokkal.

Egész gyöngytyúk
4 500 Ft./kg
gyongytyuk