Fácán

facankakasA fácán eredete

A fácán hazánkban nem őshonos madár. A fácán őshazája Ázsia. A VIII. századtól fokozatosan elterjedt Európában, elsősorban telepítés formájában, de egyes feljegyzések szerint Dél-Európában már időszámításunk előtt is ismerték az ázsiai kereskedők révén. Az évszázadok alatt a fácánok Európa nagy részén elterjedtek., Észak-és Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon, és Dél-Afrikában is megtalálható. Elmondhatjuk, hogy a fácán az alfajaival és a változataival a legelterjedtebb tyúkféle, amely öt világrész lakója. A hazánkban vadon élő fácánok, az úgynevezett ‘vadászfácán’ több alfaj kereszteződéséből alakultak ki. A Magyarországon vadon élő vadászfácánok nem védett madarak, vadászhatóak.

Egész fácán
4 500 Ft./db

Fácán húsa

Húsa rendkívül ízletes csak az idősebb madarak húsát ajánlott 1-2 napig érlelni, de ezt is csak vadmadarak esetében, mert a tenyésztett fácán húsa az érleléstől megromolhat. A fácán tyúkjának húsa mindig finomabb, mint a kakasé. Fehérjében gazdag húsféle, de, lévén, hogy vad, nem zsíros, ezért csekély kalóriát tartalmaz. A fácánt lehet egészben tölteni, vagy csak szárnyát és combját sütni, pirítani, készíthetünk belőle ragut, levest, pörköltet vagy pástétomot, csontjából pedig alaplevet főzhetünk.

facansult