Busa

busa-elo_1Kedves Látogató!
Ha, ezt a bejegyzést olvassa akkor Ön már kezd kitűnni az átlagos magyar halfogyasztók táborából! Próbált már busából bármilyen ételt készíteni? Ha, nem akkor néhány dolgot szeretnék megosztani a busa fogyasztás előnyeiről, mivel sajnos a köztudatban igen kevés információ található erről véleményünk szerint méltatlanul és mostohán kezelt halfajról.
Miért előnyös, hogyan érdemes a busából halételeket készíteni?
A tisztítása igen egyszerű, apró pikkelyeit gyorsan le lehet takarítani az üzletekben kapható halpucolókkal, de ha nem akar ezzel időt veszteni, akkor nálunk tisztított, szeletelt és filézett formában is hozzá juthat a busa fehér húsához.
A busa fehér húsának nincs annyira jellegzetes, karakteres íze mint sok más hazai édesvízi halunknak. Ez azért előnyös mert az elkészítése ezért sokkal több lehetőséget és szabadságot nyújt Önnek. A fűszereket nagyon jól átveszi a húsa és nem nyomja el az a jellegzetes hal íz amiért sokan nem szeretik az édesvízi halakat. A fokhagymával, kaporral különleges, nem szokványos halételeket készíthetünk. A fokhagymás tejben áztatott halszeleteket akár natúran kisütve akár paprikás lisztben megforgatva kitűnő ízű, kiadós halételeket készíthetünk._DSC0058
Az egészséges életmód híveinek a busa egy kitűnő alap étel lehet. Az előnyeiről, egy korábban a delmagyar.hu-n megjelent cikkből hagy idézzek.

A busaolajban található többszörösen telítetlen, omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos koleszterinfajták mennyiségét a vérben, s ez visszaszorítja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az omega-3 zsírsavak ezen túlmenően az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez éppúgy nélkülözhetetlenek, mint az immunrendszer működéséhez.

A jótékony hatású, telítetlen zsírsavakban dús olajat étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk, kapszulában, de a szakirodalom arra figyelmeztet, hogy hatékonyabb, ha táplálkozásunkba élelmiszerként beépítve, például busafogyasztással fedezzük. Omega-3 zsírsavat – ha a busához képest kevesebbet is – a hazai halak közül főleg a kecsege és az angolna tartalmaz. A tengeri halak zsírjában – közülük a makrélát és a lazacot emelik ki a szakemberek – nagyobb mennyiségben van jelen az omega-3, ugyanakkor tengeri halakkal kapcsolatban mind gyakrabban higany- és egyéb károsanyag-tartalomról is hallani.

A legbiztonságosabb és legolcsóbb busát fogyasztania annak, aki egészségre hasznos hatása miatt is eszik halat. A busa húsának élvezhetőségével kapcsolatban léteznek előítéletek, ezek azonban tényleg csak előítéletek. Az bizonyos, halászlét nem érdemes készíteni belőle, de számtalan egyéb recept létezik vele kapcsolatban, amit érdemes kipróbálni. A jól beirdalt, lisztben megforgatott, olívaolajban kisütött busa – melyre közvetlenül elkészülte után őrölt pirospaprikát szórunk – kevés citrommal bedörzsölve: a világ legegyszerűbben elkészíthető, kitűnő halételei közé tartozik. Ha naponta húszdekányi busát elfogyasztunk, azzal máris tettünk az egészségünkért.

Egyébként mind több halat eszünk: néhány éve még 2,7 kiló volt az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon, ma már 3,7 kiló a fölmérések szerint. Sajnos a növekedés a busára nemigen vonatkozik.

Ami a gazdaságosságot illeti!

Élő busa
800 Ft./kg.
Tisztított egész busa
900 Ft./kg
Busa szelet
2 200 Ft./kg.
Busa filé
2 500 Ft./kg
Busa fej, farok, gerinc
400 Ft./kg.
Busa-kesz-1